Your address will show here +12 34 56 78
Proef de visie

 

  • Text Hover

Het Stationsplein van Eindhoven wordt nieuw!

Beschouw onze visie – en de fraaie afbeeldingen – als een voorproefje van wat er komen gaat. Het is geen blauwdruk. De volumes blijven zo, maar de uiteindelijke verschijningsvorm zal wel iets veranderen. 

Want we moeten nog van alles onderzoeken en verbeteren. Maar op welke manier het er ook komt, de ambitie blijft dezelfde. Eindhoven krijgt met District E een stadsentree voor iedereen, met de allure die de stad verdient.

Eindhoven krijgt de stadsentree die zij
verdient

Op de begane grond en direct daarboven komt een bruisend, Eindhovens programma dat levendigheid, cultuur en ondernemerschap aan de stad toevoegt. Op straat ervaar je de menselijke maat. Door inrichting met veel groen en water is het verblijfklimaat er heel aangenaam. 

Naar boven toe vind je in de torens een breed scala aan woningtypes. Van compact tot ruim. Van huur tot koop. En van zeer betaalbaar tot wel wat duurder. In de kroon van de torens is steeds een bijzonder (semi-)publiek programma gaande dat de Brainportregio zichtbaar maakt. 

Architectuur en stedenbouw: Powerhouse Company
DRIE TORENS
Dit alles in drie ranke torens van circa 158, 110 en 76 meter hoogte die met een fraai silhouet het stationsgebied onmiskenbaar in de skyline van de stad markeren. De torens krijgen binnen een duidelijk familieverband een onderscheidende vormgeving en aankleding.

Proef de visie - Toren Zuid

De hoogste toren is met 158 meter het baken van de stad. Op de gehele begane grond wordt een grote multifunctionele ruimte (event space XPO) als showcase van Eindhoven ingezet tijdens de vele evenementen die Eindhoven rijk is. Zij bestaat uit de Eindhoven 247 Brand Store, een grote centrale expo- en eventruimte en een horecagelegenheid. De expo- en eventruimte ligt prominent aan het Stationsplein, de Stationsweg en het ‘Brainportplein’ tussen de torens. Grote delen van de gevel zijn open te zetten waardoor de ruimte onderdeel wordt van het plein. Buiten en binnen lopen naadloos in elkaar over. Om dit transparante karakter te onderstrepen, loopt de bestrating binnen door. 
De toren telt koop- en huurappartementen. Vlak onder de top biedt de Brainport lounge rondom zicht op de de regio.

Proef de visie - Toren Oost

Naast het stationsgebouw komt een 110 meter hoge toren (rechts op afbeelding). De onderste lagen hebben publieke functies. Denk aan concept stores met de nieuwste snufjes op het gebied van technologie, design en kunst en aan kleinschalige voorzieningen, zoals een kapper die ook ’s avonds open is. Aan de gevel is ruimte voor interactieve lichtobjecten. 
In de bovenbouw zitten alle sociale woningen en markthuur-woningen. De woningen richten zich op kleine, jonge huishoudens voor de korte en wat langere termijn. Woonbedrijf is de beoogde partner voor de sociale huurwoningen. 
Bovenin bevinden zich een gemeenschappelijke woon-, leef- en speelkamer met een gezamenlijk terras als aanvullende collectieve voorziening bij deze relatief kleine wooneenheden. Zo ontstaat een speels programma waar de energie van de nieuwe generatie voelbaar is.

Proef de visie - Toren West

In de laagste toren van District E bevindt zich het kloppende hart van TDK. Kom binnen in de Stadslobby van Eindhoven! Een atrium met een eigentijdse ontmoetingsplek en toffe horeca die alles in dit gebouw verbindt: van vergader- en debatcentrum The Meet Up tot flexibele werkplekken, kantoorvloeren, en een luxueus lifestylehotel tot een hippe skybar in de top. 
In het verlengde van het hotel bevinden zich in de bovenste lagen van deze toren bijzondere woonfuncties zoals shortstay en serviced apartments alsmede enkele lagen met reguliere koop- en markthuurappartementen.
Bewoners en bezoekers, expats en locals, jong en oud wordt hier welkom geheten in een dynamische sfeer die werk, ontmoeting en Brabantse gemoedelijkheid verenigt .

Een verblijfsgebied vol bomen, grassen en bloemen 

Het nieuwe plein vormt de huidige versplinterde stukjes tot een eenheid: een prettig verblijfsgebied vol bomen, grassen en bloemen. Het station staat prominent op dit nieuwe tapijt, in al zijn glorie goed zichtbaar van alle kanten. Langs het spoor kan een nieuwe, volwaardige straat komen die de kloktoren van het station ook vanuit deze zijde prominent in het zicht zet. De zicht- en looplijn tussen het station en de Lichttoren vormt de centrale diagonale as. Maar vanuit de hoofdingang van het station loop je straks ook rechtdoor naar de binnenstad, niet langer gehinderd door de barrières die je nu nog tegenkomt.

Gebiedsvisie: ZUS Zones Urbaines Sensibles

Proef de visie - Duurzaam

In District E staat duurzaamheid centraal. Energetisch ligt de lat hoog met EPC 0 en warmte-koude uitwisseling tussen de gebouwen onderling en met de bodem. In de materiaalkeuzes is
een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de impact op de biosfeer en de vereiste levensduur en het onderhoud. Toevoeging van veel groen, niet alleen op het plein maar ook op de terrassen van de gebouwen, levert een forse bijdrage aan een gezond microklimaat en aan de beleving van deze hoogstedelijke locatie.

Proef de visie - Waterelementen

District E levert een belangrijke bijdrage aan de waterproblematiek ter plekke én we zorgen dat de plek opgewassen is tegen hoosbuien ten gevolge van klimaatverandering. Zo wordt een grote ondergrondse watertank dynamisch beheerd en ingezet om piekbelastingen op te vangen zodat op maaiveld de voeten droog gehouden kunnen worden. Op warme dagen wordt het water verneveld en voorkomt het met de vele planten en bomen het urban heat island probleem. De Gender komt op het plein boven in speelse waterelementenen is als waterval zichtbaar in de monumentale entree naar de fietsenstalling.

Proef de visie - Mobiliteit

Rond mobiliteit speelt ons plan in op een radicale reductie van het autoverkeer rond het station, ten faveure van de voetganger en fietser. Het biedt bovendien eindelijk de kans om station en binnenstad zonder grote barrières aan elkaar te hechten. De automobiliteit van District E zelf wordt opgelost met een nu al zeer lage parkeernorm en (elektrische) deelauto’s, met een inzet tot nog verdere reductie in de nabije toekomst. In de omgeving van het Stationsplein is al voldoende parkeercapaciteit aanwezig.