Nieuws

NIEUW “District E biedt meerwaarde voor bedrijven en de stad”Satelietlocaties van bedrijven, experience stores van merken en de innovaties van morgen die je vandaag al kunt zien en ervaren. Miriam van der Lubbe werkt aan de ideeën voor het programma van District E.


De programmering van District E gaat over de invulling van de gebouwen als deze straks klaar zijn. Sinds de aanbestedingsfase is Amvest hierover met tal van bedrijven in gesprek. Zo ook met Miriam van der Lubbe, mede-eigenaar van designstudio Van Eijk & Van der Lubbe. Aan hen is gevraagd de programmering mede vorm te geven. Een logische keuze, deze sparringpartner, aangezien Van Eijk & Van der Lubbe een van de grondleggers van de Dutch Design Week is en flink geworteld is in de nationale en internationale designwereld. In de studio in Geldrop neemt Miriam ons mee naar wat de wereld van District E moet worden.

Ambities
“Wij ontwikkelen op dit moment samen met Amvest de visie voor de programmering voor District E. Dit doen we niet alleen, maar samen met partijen als Horeca Development en LightHouse van de TU/e. We stellen vragen en zoeken grenzen op. Een discussie gaan we niet uit de weg en Amvest gaat graag de discussie met ons aan. Ze stonden dan ook open voor een aantal kritische noten die wij op het oorspronkelijk plan hadden. In onze optiek kan er namelijk veel meer en kan het nog beter. Voor de invulling van District E staan twee ambities centraal: kennismaken met de regio en waardevolle ontmoetingen tot stand laten komen. Deze locatie, in het hart van de stad, is voor veel mensen het eerste ontmoetingspunt met Eindhoven, haar inwoners en alles wat we hier doen.”


Bijdragen aan vernieuwing
Om de ambities te kunnen realiseren, is een basis nodig. Er is daarom gekozen voor een vijftal principes die gedragen worden door de gebruikers, bewoners en bezoekers van District E. “Natuurlijk willen we dat deze plek duurzaam en mensgericht is. Echter, de principes gaan verder dan dat. Iemand die wat te maken heeft met District E, moet bezig willen zijn met het nu, nieuwsgierig zijn en openstaan voor vernieuwing. Je mag zeker van alles komen halen, maar je moet ook komen brengen. Oftewel; er wordt ook verwacht dat je bijdraagt aan de vernieuwing die we zoeken.”


Voorbeelden programmering
District E wordt een compleet nieuwe wijk in het centrum. De verschillende gebouwen binnen de wijk leggen elk het accent op een eigen thema. Miriam geeft een aantal voorbeelden van wat we kunnen verwachten qua programmering: “We richten ons op dit moment nog vooral op de invulling van onderste verdiepingen van de drie gebouwen, de plint van vier lagen. Zo voert bij Stadsblok West het zakelijke perspectief de boventoon. Hier vind je geen showrooms, maar inspirerende satelietlocaties van bestaande en nieuwe bedrijven. In Stadsblok Oost zien we onder andere een nieuwe manier van communiceren voor retailmerken, waarbij het niet zozeer om het verkopen gaat, maar meer om het ervaren van het merk in kwestie en mensen aan het merk binden. Denk hierbij aan experience stores met toepassingen die voorbijgaan aan wat we nu kennen.”


Inspiratie en ontmoeting
De Tinkerstreet is ook verbonden aan Stadsblok Oost. In deze levendige straat tussen het station en District E presenteren jonge ondernemers hun werk. Hierbij werken ze samen met het bedrijfsleven. Miriam laat ook de visuals voor de programmering van Stadsblok Zuid zien: “Nog meer dan bij de andere stadsblokken is hier design verweven in alles wat er gebeurt. Bijvoorbeeld in inspiratie door de steeds wisselende uitingen van wat er in de regio gaande is qua ontwikkelingen. Je vindt er alles over wat er te doen is in Eindhoven en je kunt onderdeel uitmaken van een (design)experiment. De horeca zorgt ervoor dat je makkelijk contact maakt met anderen. Bezoeker, gebruiker en bewoner vinden elkaar hier.”

 

Vertaalslag maken
En hoe gaat dit traject nu verder? “Voor ons is het zaak een goede vertaalslag te maken van de visie zodat we potentiele partners kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is in District E. Dit doen we onder andere door de visualisatie in 3D-modellen. Wij zijn op zoek naar een dynamiek met de stakeholders waarbij we beantwoorden aan de eerdergenoemde hoofdambities en principes. De vibe die we kennen van de Dutch Design Week, maar dan het hele jaar door. We denken vanuit de gebruiker en kijken samen met deze gebruiker hoe een organisatie of bedrijf binnen District E past en van toegevoegde waarde kan zijn. En vice versa natuurlijk, hoe District E een meerwaarde biedt voor het bedrijfsleven en de stad.”